“Amsterdam voor iedereen”
click here for the English version
We mogen eindelijk de locatie bekend maken van If Walls Could Speak! Sinds deze week is de platanenweg in Amsterdam Oost maar liefst 10 nieuwe street-art muren rijker.
In de week van 13 t/m 18 Mei organiseert stichting Amsterdam Street Art, in opdracht van Stadgenoot, een uniek Street Art “Festival” in Amsterdam oost.
Door 10 enorme muren te schilderen, zullen de speciaal geselecteerde kunstenaars de recent gerenoveerde buurt omtoveren tot een veilige en creatieve omgeving. Om er verzekerd van te zijn dat iedereen in de buurt de kunstwerken prachtig zal vinden, hebben alle kunstwerken als thema Amsterdam for Everybody.
10 muren betekent 10 geweldige kunstenaars! We hebben ons ingezet om high-profile kunstenaars te boeken, zowel uit Nederland als uit het buitenland. We stellen je graag voor aan de deelnemende kunstenaars. Lees verder om meer te weten te komen over hun stijl en onze motivatie om hen voor If Walls Could Speak te boeken.
Artist line-up:
Dan Kitchener / DANK (Verenigd Koninkrijk)
Style: Regenachtige straatbeelden waarin verschillende soorten mensen te zien zijn. Dan Kitchener’s werk heeft een urban thema. Zijn werk laat het de schoonheid van het alledaagse stadsleven zien, waar we zelf elke dag onderdeel van zijn. De schoonheid van zijn werk zit in de kosmische benadering waarin licht, schaduw en compositie een grote rol spelen. Zijn werk heeft een voelbare sfeer, en geeft het gevoel dat je zelf onderdeel van het werk bent.
Why: Omdat we in Nederland bekend zijn met de vele regenachtige, grijze en sombere dagen. Met het werk van Dan Kitchener zijn we verzekerd van een regenachtige maar kleurrijke dag waarmee hopelijk de sombere dagen tot een einde komen en ons positiviteit terug geven.
Bekijk het werk van Dan Kitchener / DANK: Website / Instagram / Facebook
Studio Giftig (Nederland)
Style: Studio Giftig zet hun ontwerpen en designs om in enorme, indrukwekkende muren. Typerend aan het werk van het Nederlandse duo zijn de fotorealistische portretten die worden geschilderd in hun eigen visuele taal met soms verstopte symboliek. Studio Giftig fotografeert zelf alle modellen voordat ze hen naschilderen.
Why: Studio Giftig maakt muren op het hoogste niveau. Het duo won de award voor People’s Favorite tijdens de afgelopen Benelux Street Art Awards. Daarnaast wonnen ze recent ook de Entree Award, een award voor het mooiste horeca interieur (te zien op de foto hierboven). Hun werk mag absoluut niet ontbreken tijdens dit unieke project. Verwacht een goed doordacht concept wat wordt vertaald in een prachtig kunstwerk.
Bekijk meer werk van Studio Giftig: Website / Instagram / Facebook
Julieta XLF (Spanje)
Style: Door middel van het gebruik van bijzondere kleuren en door gebruik te maken van een bepaalde flow in haar werk, vertelt Julieta XLF een verhaal. Ze laat zich inspireren door de vormen van de natuur, waarbij ze zich focust op de natuurlijke diversiteit van het milieu en de noodzaak om deze te behouden. Ze werkt vanuit het idee van schoonheid, met het vrouwelijke figuur als startpunt van hun eigen avonturen en reflecties. De meisjes van Julieta lijken te dromen terwijl ze wakker zijn.
Why: Met het werk van Julieta trekken we mensen aan die positief en blij in het leven staan. Zowel kinderen als dagdromers en ontdekkingsreizigers genieten met volle teugen van Julieta’s werk.
“Birds arise spontaneously from the hairs of all of them because their dreams are reality, they dream of the transformation, the renewal, the evolution that the world that surrounds them needs.”
Bekijk meer werk van Julieta XLF: Website / Instagram / Facebook
DOPIE (Nederland)
Style: Opwekkend, gedurfd en met vier poten of vleugels. Dopie’s werk is een combinatie tussen (fotorealisme en traditionele graffiti. Dopie weet zelfs de meest donkere hoekjes kleurrijk te maken. Hij probeert altijd iets unieks aan de omgeving toe te voegen. Toch lijkt zijn werk altijd één te worden met zijn omgeving en er echt thuis te horen.
Why: Dopie is een gewaardeerde Nederlands kunstenaar met een graffiti achtergrond. Het is zijn doel om een zijn kunst aan een zo groot mogelijk publiek te laten zien. Door veel te experimenteren heeft hij inmiddels ontdekt dat dieren zijn favoriete onderwerp zijn om te schilderen. Het schilderen van dieren biedt niet alleen eindeloze opties, ze toveren ook altijd een glimlach op een ieders gezicht.
Bekijk meer werk van Dopie: Instagram / Facebook
Case Maclaim (Duitsland)
Style: Case Maclaim is een graffiti schilder die vertrouwt op zijn hoogontwikkelde talent om stukken te maken die levensechte fotorealisme combineren met een duidelijk aanwezig hint van surrealisme. Met behulp van spuitbussen haalt hij het meeste uit zijn visuals en creëert hij prachtige kunstwerken die wereldwijd worden gerespecteerd.
Why: Case is al jaren een van de meest innovatieve kunstenaars van Duitsland, misschien zelfs wel van heel Europa. Zijn meest herkenbare werken zijn met de twee overlappende handen die eenheid en kracht symboliseren. Case spreekt met zijn werk een subliminale taal die iedereen begrijpt. Een mooi handgebaar kan uiteindelijk ook meer zeggen dan woorden kunnen.
Bekijk meer werk van Case Maclaim: Website / Instagram / Facebook
KASH & CHUCK (Nederland)
Style: Prachtige graffiti in zijn puurste vorm. Ze zijn allebei gewaardeerde Amsterdamse kunstenaars die zowel in Amsterdam als in het buitenland actief zijn. Verwacht kleurrijke letters in combinatie met prachtig uitgevoerde personages, in een geheel speciaal voor dit project ontworpen.
Why: Vanwege het thema Amsterdam for Everybody, vinden wij dat de beginsel van kunst in de publieke ruimte, graffiti, absoluut vertegenwoordigd moet worden. Chuck en Cash zijn allebei gewaardeerde kunstenaars die hun eigen stijl hebben ontwikkeld, hun werk verdiend met recht de titel KUNST.
Bekijk meer werk van KASH: Instagram / Facebook
Bekijk meer werk van CHUCK: Website / Instagram / Facebook
HERA of Herakut (Duitsland)
Style: Hera combineert haar skills als graffiti kunstenaars, illustrator, dichter en verhalenverteller om vloeiende figuren te maken met elegante en chaotische lijn- en penseelstreken. Haar werk is vaak een statement tegen de ervaringen en emoties van onze kindertijd. Sinds 2014 bundelt Hera haar krachten met Akut, samen maken ze werk onder de artiestennaam Herakut.
Why: De tweede dame in de line-up van If Walls Could Speak met een artistieke en creatieve manier van een verhaal vertellen via haar kunst. Nadat zij werken heeft gemaakt in verschillende grote steden wereldwijd, zijn we vereerd dat Hera nu Amsterdam aandoet.
Bekijk meer werk van Hera: Website / Instagram / Facebook
Sjem Bakkus & IVES.one (ASA samenwerking)
Style: Een vette combinatie tussen gedetailleerd lijnwerk en collage achtige portretten. Beide kunstenaars, Sjem Bakkus en IVES.one, hebben een breed portfolio waarin ze al veel samen hebben gewerkt. Verwacht een mooi, speciaal ontworpen concept voor If Walls Could Speak waarin kunst Amsterdam ontmoet op een manier die de meeste mensen nog nooit ervaren hebben.
Why: Amsterdam Street Art is de initiatiefnemer van If Walls Could Speak. Wij zijn een stichting en platform voor street art, opgezet door een team kunstenaars. Sjem Bakkus en IVES.one zijn al sinds dag één onderdeel van Amsterdam Street Art en representeren dan ook perfect ASA’s visie.
Bekijk meer werk van Sjem Bakkus: Website / Instagram / Facebook
Bekijk meer werk van of IVES.one: Website / Instagram / Facebook
Smug One (Australië)
Style: Bekend om zijn fotorealistische graffiti werk. Smug One, aka Sam Bates, is een hedendaagse kunstenaar uit Australië met een enorm talent. Door middel van alleen spuitbussen heeft hij het zich meester gemaakt kunst te maken waar veel techniek voor nodig is. Desondanks is zijn werk niet stijf maar juist edgy, een beetje brutaal en ongelofelijk speels.
Why: Smug’s fotorealistische werk staat goed bekend in de street art community. Hij maakt kunstwerken zoals niemand anders dat kan. Hij versiert de straten van de wereld met levensechte kunstwerken die zo realistisch gemaakt zijn dat ze soms eerder foto’s dan schilderwerken lijken.
Bekijk meer werk van Smug One: Website / Instagram / Facebook
Leon Keer (Nederland)
Style: Leon Keer is een vooraanstaande naam met zijn anamorphische kunst. Zijn kunst draagt altijd een boodschap uit. Zijn werk gaat over maatschappelijke problemen zoals de zorgen om het milieu en de leefbaarheid van onze wereld. Leon Keer is zich voortdurend bewust van de speelsheid en schoonheid versus de degradatie om hem heen, een contrast dat hij uitdrukt en versterkt in zijn werk en dat hij gebruikt als metafoor voor het leven.
Why: Leon Keer was de winnaar van de Benelux Street Art Awards 2018, dus het is een eer dat hij onderdeel van If Walls Could Speak wil zijn. Verwacht een spectaculair meesterwerk!
“Every street art piece is unique and belongs to the street and its residents, the temporary fact about this artform strengthens its existence”
Bekijk meer werk van Leon Keer: Website / Instagram / Facebook